Terug naar school: stress bij kinderen

Terug naar school: stress bij kinderen

 Sommige kinderen vinden het spannend om terug naar school te gaan en hun vriendjes terug te zien, voor andere kinderen betekent dit alleen maar angst en stress !

Er bestaan zachte oplossingen om deze stress te bedwingen

Sinds enkele weken is het gedrag van mijn kind veranderd….

Het is dikwijls zo dat de kinderen hun problemen uitdrukken via hun gedrag. Terwijl sommige kinderen erg aangedaan zijn bij een stresserende toestand, zullen anderen zich daar niet aan storen.

Sommige kinderen manifesteren hun stress op dezelfde manier als de volwassenen, met angstigheid of door te zweten, terwijl anderen plotse en ongewone fysische en emotionele tekenen uiten : slapeloosheid en/of nachtmerries, herhaalde buik- of hoofdpijn, weinig eetlust, weinig communicatief, prikkelbaar, agressief gedrag, een andere manier van zich te kleden of een gebrek aan hygiëne, terugkeer naar een gedrag van vroeger (zoals duimzuigen of bedwateren).

Blijf aandachtig want de seinen van die stress zijn soms moeilijk merkbaar

Hoe de stress van uw kind voorkomen en verzachten:

  • De herkomst van de stress van uw kind identificiëren en vooral niet minimaliseren. Probeer het kind gerust te stellen en aan te moedigen.
  • U zelf beheersen, het is belangrijk om uw eigen angst te beheersen, kinderen zijn heel receptief ! 
  • Probeer om uw dagelijkse gewoontes zoveel mogelijk te behouden, zoals eet- en slaapmomenten
  • Raadpleeg een arts indien de stress blijft of als die zich omzet in angstaanvallen en agressiviteit

Let er op dat uw kind goed slaapt, evenwichtige voeding krijgt en aan sport doet, zijn lichaam zal daardoor meer opgewassen zijn tegen stresstoestanden.

Geef uw kind anti-stress voeding

Het ontbijt : volkoren ontbijtgranen met melk en vers of gedroogd fruit, naargelang zijn smaak. Dit zijn langzame koolhydraten en vitamine B die onmisbaar zijn voor de hersenen, het energiepeil en het gemoed. Zij houden het hongergevoel om 10 uur tegen.

Voor de maaltijden zijn tomaten, broccoli, spinazie en tuinkers aangewezen voor hun ijzergehalte, micronutriënten en vitamine C. Deze gaan het moreel van uw kind boosten en hem de punch geven die hij nodig heeft. U kunt ze als rauwkost of in soep klaarmaken.

Wat de proteïnen betreft, is het goed om vette vis (zoals zalm,…) te serveren, dit beschermt het zenuwstelsel.

Voor het vieruurtje, kies je voor yoghurt, fruit of klein reepje chocolade voor het hoge magnesiumgehalte, dit is plezierige anti-stress voeding !

En wat als u aan homeopathie dacht ?

Homeopathie kan een betere aanpassing aan stress geven zonder de energie, die hij met zich kan meebrengen af te breken. De keuze van de medicatie houdt rekening met de veranderlijke symptomen die de reactiviteit van het kind karakteriseren.

Bijvoorbeeld : ‘Gelsemium 9 CH’ is een anticiperend stressgeneesmiddel en de ‘Ignatia amara’ wordt dan weer voorgeschreven voor hyper-emotiële en overgevoelige kinderen. Het grootste voordeel van homeopathische geneesmiddelen is dat er geen nevenwerkingen zijn. U kan deze behandelingen, in alle veiligheid, aan uw kinderen geven, ongeacht hun leeftijd.

Etherische oliën

Etherische olie van mandarijnen is ‘DE’ etherische olie bij uistek voor het zenuwstelsel en het welzijn van uw kind. Het is daarom dat deze de bijnaam ‘olie van het sprankelende leven’ kreeg ! Zij harmoniseert het psychisme en elimineert stress, zenuwspanning, agitatie, zenuwachtigheid bij het kind en volwassenen.

Zij helpt ook voor een herstellende nachtrust. Giet 2 tot 3 druppels op een papieren zakdoekje en leg die bij het hoofkussen. Om thuis een kalme sfeer te scheppen na de schooltijd, verstuif 3 druppels etherische mandarijnolie en 3 druppels fijne lavendelolie.

Emoties en bloemen

Het is bijna 100 jaar geleden dat Dokter Bach 39 bloemenremedies, die onze emoties beïnvloeden, op punt heeft gesteld.

Tegen de stress bestaat er de beroemde Rescue Remedy, maar ook Impatiens (balsemien, springzaad) of Elm (iepbloemen).

Vraag raad aan uw apotheker om het aangepaste extract te vinden !