Mannavital Prossaton V-caps 60

Op bestelling

Onze Leveringsmethodes:

Afhaling in de apotheek of aan de automaat

Levering aan huis

Afhaalkluisje apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Beschrijving

PROSSATON, wetenschappelijk onderbouwde formule voor een beter urinair comfort bij benigne prostaathypertrofie (BPH)

Vooral voorbij de leeftijd van 50 kunnen zich - op basis van een toename van het prostaatvolume en ontstekingsverschijnselen in het prostaatweefsel - bij de man vervelende plasklachten voordoen. PROSSATON van Mannavital is een synergie van een aantal fytotherapeutische en orthomoleculaire middelen die urinaire ongemakken door benigne prostaathypertrofie (goedaardige prostaatvergroting) kunnen verminderen. FLOWENS®, een bijzonder cranberry-extract dat in klinische studies zijn nut heeft bewezen, is de ruggengraat van PROSSATON. Maar ook lijnzaadlignanen, bètasitosterol, lycopeen, zink en selenium in hun best werkzame vormen, dragen bij tot de werkzaamheid van PROSSATON.

Belangrijkste indicaties van PROSSATON:

1. URINAIRE KLACHTEN DOOR BENIGNE PROSTAATHYPERTROFIE (GOEDAARDIGE PROSTAATVERGROTING): PROSSATON bevat in de eerste plaats met FLOWENS® een bijzonder cranberry-extract, dat op een unieke manier de werkzaamheid van vruchtvlees, pel, pitten en sap verenigt. Dit extract werd wetenschappelijk onderzocht in een placebogecontroleerde studie(1) op 126 mannen van gemiddeld 53 jaar, met matige klachten door benigne prostaathypertrofie (BPH). De deelnemers kregen gedurende 6 maand dagelijks 250 of 500 mg FLOWENS® of een placebo. Evaluatie van de klachten gebeurde aan de hand van de IPPS (International Prostate Symptoms Score). Na 6 maanden werd een significante daling in de IPSS-score bereikt in beide cranberrygroepen, ten opzichte van de placebogroep. In de groep die 500 mg cranberry-extract kreeg, was de IPSS-score met ruim 4 punten gedaald; in de 250 mg-groep daalde de score met ruim 3 punten en in de placebogroep was deze gedaald met 1,5 punt. Bij een daling vanaf 3 punten neemt men aan dat er een significante verbetering van de klachten optreedt. Bovendien was er in de groep op 500 mg cranberry-extract ook een significante verbetering van urinaire klachten, zoals moeite met uitplassen, vertraagde plassnelheid en het achterblijven van urine in de blaas. Ter vergelijking: FLOWENS® scoort hierbij op de IPSS-score even goed als het voor BPH meest voorgeschreven medicijn tamsulosine. Om de werkzaamheid van PROSSATON te optimaliseren, werden nog de volgende ingrediënten aan het cranberry-extract FLOWENS® toegevoegd:

Lijnzaad, gestandaardiseerd op lignanen: één van de medeoorzaken van prostaathypertrofie is het feit dat testosteron bij de man (onnodig) tot dihydrotestosteron en tot 17-bèta-oestradiol wordt omgezet. Beide stoffen prikkelen de prostaat, waarbij vergroting en ontstekingsverschijnselen kunnen optreden. De lijnzaadlignanen secoisolariciresinoldiglycoside (SDG) en matairesinoldiglycoside worden na fermentatie door de darmflora tot enterolacton en enterodiol omgezet, stoffen die de omzetting van testosteron tot dihydrotestosteron en 17-bèta-oestradiol afremmen(2,3), alsook de binding daarvan op de prostaat. Bovendien verhogen lijnzaadlignanen de hoeveelheid circulerende SHBG (Seks Hormone Binding Globuline), een serumeiwit dat dihydrotestosteron en 17-bèta-oestradiol bindt, waardoor ze minder hun prikkelende werking kunnen uitoefenen(4). De gunstige werking van lijnzaadlignanen op benigne prostaathypertrofie is trouwens in een klinische studie beschreven(5).

Bètasitosterol (uit denextract), onder de vorm van het wetenschappelijk onderzochte PHYTOPIN®: aan deze component die behoort tot de fytosterolen wordt vooral een ontstekingswerende werking op de prostaat toegeschreven. Van bètasitosterol is de verbetering op urinaire klachten o.a. bewezen in een meta-analyse van 4 placebogecontroleerde studies(6).

Zink en selenium: zijn elementaire mineralen voor een gezonde prostaatfunctie. Zink inhibeert vooral het enzym 5-alfareductase(7), waardoor de omzetting van testosteron tot dihydrotestosteron wordt afgeremd. Er is trouwens ook aangetoond dat er een associatie bestaat tussen een lage zinkstatus en het voorkomen van BPH(8). Wat betreft selenium is aangetoond dat hogere serumspiegels daarvan zijn geassocieerd met een verlaagd risico op BPH(9). In PROSSATON zitten bovendien deze mineralen onder hun goede opneembare "gecheleerde" vorm: voor zink is dat zinksbisglycinaat, voor selenium gaat het om seleniumgist, waarin selenium vooral voorkomt als natuurlijke, gecheleerde selenonethionine.

Vitamine B6: is zinvol vanwege het feit dat het in synergie met zink bijdraagt tot het afremmen van 5 alfareductase en bijdraagt tot een optimaal hormonaal evenwicht(10). In PROSSATON zit bovendien vitamine B6 in de meest werkzame vorm: pyridoxal-5-fosfaat.

Lycopeen: het bijzondere carotenoïde lycopeen zit in PROSSATON onder de vorm van het wetenschappelijk onderzocht totaalextract uit tomaat, rijk aan goed opneembare lycopeen, LYCOBEADS®. Hoewel de waarde van lycopeen voor de prostaat eerder ligt bij de preventie van prostaatkanker, draagt lycopeen mogelijk ook bij tot de preventie van BPH(11).

PROSSATON mag overigens gecombineerd worden met het medicijn tamsulosine.

2. PREVENTIE VAN PROSTAATKANKER: er bestaan heel wat argumenten die suggereren dat PROSSATON ook kan bijdragen tot de preventie van prostaatkanker. Zo vonden onderzoekers dat mensen die het meest lignanenhoudende voeding consumeren de laagste kans lopen op prostaatkanker. Verder ziet men ook dat des te lager het zinkgehalte in de prostaat is, des te groter de kans is op prostaatkanker(12). In een studie zag men dat de toediening van 200 mcg selenium/dag (wel degelijk via organische seleniumgist!) gedurende 4,5 jaar, gevolgd door 2 jaar follow-up, tot 63 % minder prostaatkanker leidde in vergelijking met de placebogroep(13). Tenslotte is in een meta-analyse aangetoond dat hogere bloedspiegels van lycopeen geassocieerd zijn met een lagere kans op prostaatkanker(14).

3. ALOPECIA ANDROGENETICA: (Haarverlies van het mannelijke type): PROSSATON kan ook ingezet worden om haarverlies van het mannelijke type te helpen afremmen. Omdat dit type van haaruitval vooral wordt uitgelokt door een hoge spiegel van dihydrotestosteron, zijn vooral de lijnzaadlignanen en de zink in PROSSATON bruikbaar. Verder is selenium ook nuttig, omdat seleniumdeficiëntie haarverlies bevordert en ten slotte kunnen de OPC's in het cranberry-extract bijdragen tot een betere microcirculatie in de haarwortels.

Referenties:

 1. Vidlar A, Student V Jr, Vostalova J, et al. Cranberry fruit powder (Flowens™) improves lower urinary tract symptoms in men: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. World J Urol. 2015 Jun 7

 2. Evans B. et al., Journ. of Endocrinology, 147:295-302 (1995).

 3. Mäkelä T. et al., Steroids, 65:437-41 (2000).

 4. Thompson L., Balliere´s Clin. Endocrin. and Metabol., 12:691-705 (1998).

 5. Wei Zang et al. Effects of Dietary Flaxseed Lignan Extract on Symptoms of Benign Prostatic Hyperplasia. J Med Food 11 (2) 2008.

 6. Wilt et al. Beta-sitosterols for benign prostatic hyperplasia. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD001043. Review.

 7. Stamatiadis et al. Inhibition of 5 alpha-reductase activity in human skin by zinc and azelaic acid.Br J Dermatol. 1988 Nov;119(5):627-32.

 8. Christudoss et al. Zinc status of patients with benign prostatic hyperplasia and prostate carcinoma. Indian J Urol. 2011 Jan;27(1):14-8.

 9. Eichholzer et al. Effects of selenium status, dietary glucosinolate intake and serum glutathione S-transferase α activity on the risk of benign prostatic hyperplasia. BJU Int. 2012 Dec;110(11 Pt C):E879-85.

 10. EFSA Journal 2009; 7(9):1225

 11. Ilic D. Lycopene for the prevention and treatment of prostate disease. Recent Results Cancer Res. 2014;202:109-14

 12. Serum zinc level and prostatic lesion. Rahman MT, Mumu MA, Kabir Y, Choudhury MM, Saiedullah M. Mymensingh Med J. 2012 Oct;21(4):679-83

 13. Clark et al. Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin. A randomized controlled trial. Nutritional Prevention of Cancer Study Group. JAMA. 1996 Dec 25;276(24):1957-63.

 14. Wang et al. Effect of Carotene and Lycopene on the Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies. PLoS One. 2015 Sep 15;10(9)

Gebruik

2 maal één capsule per dag bij de maaltijden, met een groot glas water.

Samenstelling

Actieve ingrediënten per vegetarische capsule: • 250 mg Veenbes- of cranberry-extract (Vaccinium macrocarpon), 50:1 (FLOWENS®) • 100 mg Lijnzaadextract (Linum usitatissimum), 20% lignanen • 40 mg Denextract (Pinus sylvestris), 75 % bètasitosterol (PHYTOPIN®) • 11,5 mg Zink, o.v.v. zinkbisglycinaat (2 caps = 22,5 mg = 225 % RI) • 5 mg Lycopeen (2 caps = 10 mg lycopeen), LYCOBEADS® • 3 mg Vitamine B6, o.v.v. pyridoxal-5-fosfaat (2 caps = 6 mg = 429 % RI) • 52,5 mcg Selenium, o.v.v. seleniumgist (2 caps = 105 mcg = 191 % RI*) * RI = Referentie-inname

Gegevens
CNK3379484
FabrikantenMannavita
MerkenMannavital
Breedte58 mm
Lengte89 mm
Diepte58 mm